Ponekad nam treba nešto brzo i fino, ali ne želimo prekršiti sveto obećanje Božici Dijeti!
I pod dijeta ne mislimo da bi trebalo jesti samo brokulu na pari i svježi celer, već uravnoteženu i ukusnu prehranu kojoj je primarni cilj da budemo zdravi.

Jedan od nama najdražih takvih recepata je i ovaj veganski burger od leće i šumskih gljiva koje smo sami nabrali.
Najdraža stvar u vezi ovih burgera nam je da ih možemo zamrznuti te koristiti kao brzi obrok kada smo u žurbi.
Burgeri se prepeku na tavici za samo 10min, a zamrzivaču ih možeš držati mjesecima i tako imati opskrbu šumskih gljiva za cijelu godinu!
Broj porcija: 5
SASTOJCI
ZA SMJESU
- 1 žlica mljevenog lana
- 3 žlice vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- 225g gljiva, sitno sjeckanih
- 1 žlica sojinog umaka
- ½ žličice dimljene paprike
- 1 mali luk, narezan na kockice
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- ½ čajne žličice soli
- ½ žličice papra
- 1 ½ šalice leće, kuhane (300 g) - može biti leća bilo koje boje
- 1 šalica zobenih pahuljica (100 g)
ZA BURGER
- 5 peciva za hamburger
- Dijon senf
- narezana rajčica
- svježa rukola
POSTUPAK
- Zagrijte pećnicu na 200°C
- Pomiješajte lanenene sjemenke i vodu u maloj posudi. Staviti na stranu.
- U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
- Nakon što se ulje zagrije, dodajte gljive i kuhajte dok većina soka ne ispari, 7-8 minuta.
- Dodajte sojin umak i papriku te kuhajte još 2-3 minute. Odložite u veliku zdjelu.
- Na srednje jakoj vatri zagrijte još jednu žlicu maslinovog ulja. Kada se ulje zagrije, dodajte luk i kuhajte 3-5 minuta, dok ne postane proziran. Dodajte češnjak i kuhajte 2 minute. Dodajte sol i papar i kuhajte još 2 minute.
- Prebacite luk u procesor za hranu, a zatim dodajte leću, zob i lanenu smjesu. Pulsirajte oko 10-15 puta.
- Prebacite smjesu leće u posudu s gljivama. Dobro izmiješajte, rukama ako je potrebno, a zatim oblikujte u 5 pljeskavica. Stavite na lim za pečenje i prekrijte plastičnim omotom, pa zamrznite 20 minuta.
- Izvadite burgere iz zamrzivača. U velikoj tavi zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte 2-3 pljeskavice, pazeći da ne pretrpate tavu.
- Pecite 5 minuta, zatim okrenite i pecite 5 minuta na drugoj strani. Ponovite s preostalim burgerima.
- Za sastavljanje hamburgera stavite burger od leće na pecivo, a zatim sloj dijon senfa, kriške rajčice i rukolu te pokrijte drugom polovicom peciva.
BIO proizvode za ovaj burger nađi u našem webshopu po najboljoj cijeni:



Dobar tek!
Tvoj Garden tim