organski prirodno zdravo
Burger od leće i šumskih gljiva

Novosti

Burger od leće i šumskih gljiva

Ponekad nam treba nešto brzo i fino, ali ne želimo prekršiti sveto obećanje Božici Dijeti!

I pod dijeta ne mislimo da bi trebalo jesti samo brokulu na pari i svježi celer, već uravnoteženu i ukusnu prehranu kojoj je primarni cilj da budemo zdravi.

Jedan od nama najdražih takvih recepata je i ovaj veganski burger od leće i šumskih gljiva koje smo sami nabrali.

Najdraža stvar u vezi ovih burgera nam je da ih možemo zamrznuti te koristiti kao brzi obrok kada smo u žurbi. 

Burgeri se prepeku na tavici za samo 10min, a zamrzivaču ih možeš držati mjesecima i tako imati opskrbu šumskih gljiva za cijelu godinu!

Broj porcija: 5

SASTOJCI 

ZA SMJESU

  • 1 žlica mljevenog lana
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 225g gljiva, sitno sjeckanih
  • 1 žlica sojinog umaka
  • ½ žličice dimljene paprike
  • 1 mali luk, narezan na kockice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ žličice papra
  • 1 ½ šalice leće, kuhane (300 g) - može biti leća bilo koje boje
  • 1 šalica zobenih pahuljica (100 g)

ZA BURGER

  • 5 peciva za hamburger
  • Dijon senf
  • narezana rajčica
  • svježa rukola

POSTUPAK

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C
  2. Pomiješajte lanenene sjemenke i vodu u maloj posudi. Staviti na stranu.
  3. U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
  4. Nakon što se ulje zagrije, dodajte gljive i kuhajte dok većina soka ne ispari, 7-8 minuta.
  5. Dodajte sojin umak i papriku te kuhajte još 2-3 minute. Odložite u veliku zdjelu.
  6. Na srednje jakoj vatri zagrijte još jednu žlicu maslinovog ulja. Kada se ulje zagrije, dodajte luk i kuhajte 3-5 minuta, dok ne postane proziran. Dodajte češnjak i kuhajte 2 minute. Dodajte sol i papar i kuhajte još 2 minute.
  7. Prebacite luk u procesor za hranu, a zatim dodajte leću, zob i lanenu smjesu. Pulsirajte oko 10-15 puta.
  8. Prebacite smjesu leće u posudu s gljivama. Dobro izmiješajte, rukama ako je potrebno, a zatim oblikujte u 5 pljeskavica. Stavite na lim za pečenje i prekrijte plastičnim omotom, pa zamrznite 20 minuta.
  9. Izvadite burgere iz zamrzivača. U velikoj tavi zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte 2-3 pljeskavice, pazeći da ne pretrpate tavu.
  10. Pecite 5 minuta, zatim okrenite i pecite 5 minuta na drugoj strani. Ponovite s preostalim burgerima.
  11. Za sastavljanje hamburgera stavite burger od leće na pecivo, a zatim sloj dijon senfa, kriške rajčice i rukolu te pokrijte drugom polovicom peciva.

BIO proizvode za ovaj burger nađi u našem webshopu po najboljoj cijeni:

Dobar tek! 

Tvoj Garden tim 

Ostavite poruku OSTAVITE PORUKU