organski prirodno zdravo
Biolog otkriva tajnu kako jednostavno napraviti domaći kvasac

Novosti

Biolog otkriva tajnu kako jednostavno napraviti domaći kvasac

Usred koronavirus panike ljudi su počeli gomilati posve neočekivane predmete i namirnice. Toaletni papir nestaje bez traga čim se trgovina otvori, nitko nije vidio alkohol za dezinficiranje ruku tjednima, ali možda najneočekivanija namirnica koja je nestala s polica trgovina prehrambenih proizvoda je ipak…kvasac.

Izgleda da u ovo doba kaosa i neizvjesnosti, čitavo je čovječanstvo kolektivno odlučilo odabrati pečenje kruha za novi hobi, stvarajući tako nestašicu kvasca ne samo širom Hrvatske, nego i većine svijeta.

No nestašica kvasca zapravo ne postoji, ne doista.

To je istaknuo biolog Sudeep Agarwala kada je saznao da su ljudi paničnoj potrazi za kvascem. Zato je odlučio podijeliti svoje znanje i time riješiti naše probleme u Twitter objavi koja je ubrzo postala viralna.

NAĐITE SUHO VOĆE

Prvo, kaže Agarwala, trebate naći u kuhinji malo suhog voća: grožđice, suhe šljive, marelice ili neku drugu suhu voćku. Možete koristiti i koru od svježe voćke, ali ona mora biti neoprana. Radi toga je najbolje da koristite ili domaće voće za koje znate da nije špricano ili BIO voće iz organske proizvodnje.

DODAJTE VODU I BRAŠNO

Stavite suho voće ili koru svježeg voća u staklenku i dodajte malo vode da kvasac oživi. 2 ili 3 žlice (30-40 ml) je više nego dovoljno. Ako promiješate voće, primijetit ćete da voda postaje nešto mutnija. To je kvasac!

U ovu smjesu dodajte jednaku količinu brašna (po težini). Ako nemate vagu dodajte dovoljno brašna da dobijete vlažno tijesto. Ne morate komplicirati: staro brašno je u redu. Bijelo brašno je savršeno (Agrawala osobno koristi bijelo brašno). A možete koristiti i bilo koje drugo brašno!

PRIČEKAJTE DA TOPLINA ODRADI SVOJE

Slijede toplina i strpljenje. "Smjesu ćete htjeti održati toplom (ali ne vrućom)", upućuje Agarwala. "Zagrlite ga dok gledate Netflix. Gladite ga dok čeznete za ljudskim dodirom. " Nakon nekog vremena će se početi stvarati mjehurići. To bi moglo potrajati 24-48 sati.

PONOVITE PROCES

Nakon toga treba u mješavinu voća / brašna / vode ponovo dodati 30-40 ml vode, brašno i ponoviti cijeli proces. U ovom dijelu ponavljanja procesa će se napraviti najveći broj mjehurića i kvasac će se još više umnožiti.

Svaki dan treba dodavati jednaku količnu vode i brašna kako bi se kvasac hranio. Nakon par dana (ukupno 3-5) kvasac je spreman za upotrebu!

KAKO ODRŽAVATI DOMAĆI KVASAC

Ako pečete kruh jednom tjedno, kvasac u staklenki slobodno ostavite u frižideru te ga hranite jednom tjedno s mješavinom vode i brašna.

S druge strane, ako često radite kruh, onda jednostavno ostavite kvasac u staklenoj posudi na sobnoj temperaturi, no hranite ga svaki dan.

Bitno je da ga nastavite hraniti tako da ga imate na raspolaganju kad god poželite peći kruh.

KAKO KORISTITI KVASAC

Svaki put kada hranite kvasac, pola mješavine trebate izvaditi (iskoristiti za kruh) kako ne biste završili s 5 tona kvasca na kraju. Dakle kontrolirajte količine kvasca koji uzgajate tako da ga koristite za pečenje.

I to je to, zabavite se s pečenjem pravog domaćeg kruha!

BIO PROIZVODI

Tražite BIO proizvode za ovaj recept? Zavirite u naš webshop!

 

Zašto naručiti preko webshopa? Jer je online kupovina u Gardenu najisplativija!

  • Zašto? Jer dobivate 16% POPUSTA na prvu webshop kupovinu ako se registrirate i prijavite na newsletter!

  • A nakon toga? Nakon prve kupovine skupljate bodove i ostvarujete do 15% POPUSTA za svaku sljedeću kupovinu!

  • Može više info? Naravno, saznajte sav info na linku: www.garden.hr/loyalty-klub

Vaš Garden

OSTAVITE PORUKU