organski prirodno zdravo
Bakina slatka pita od trešanja

Novosti

Bakina slatka pita od trešanja

Sezona je trešanja i trenutačno ih stavljamo u sve. U štrudle, pite, džemove - a ponekad i direktno u usta! Kako odoliti ovim slatkim bombicama sreće koje nagoviještavaju ljeto... i odlične deserte. 

Ovog puta smo napravili jednu od najpopularnijih pita. Naravno, pitu od trešanja! Nismo se previše namučili, osim kad smo trebali brati trešnje s drveta u vrtu. No isto tako imamo i opciju naručiti fine EKO trešnje iz Gardenovog webshopa. Što god da izabrali, s ovom pitom nećete pogriješiti!

SASTOJCI 

  • 200 g šalice bijelog brašna
  • ½ čajne žličice soli
  • 75 g šalice maslaca
  • 1/3 šalice + 1 ½ žlice vode
  • 3 žlice mljevenih badema
  • 750 g svježih trešanja
  • 4 žlice šećera
  • 1/3 šalice + 1 ½ žlice mlijeka 
  • 1/3 šalice + 1 ½ žlice vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žličica kukuruznog škroba

POSTUPAK 

Kora:

  1. Da biste napravili koru pomiješajte brašno i sol u procesoru za hranu. Dodajte narezani maslac i procijedite dok smjesa ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Dodajte vodu i kratko mijesite da dobijete mekano glatko tijesto.
  2. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak jedan sat.
  3. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Lagano premažite maslacem posudu za tortu promjera oko 28 cm i prekrijte ga papirom za pečenje. Ostavite da malo papira za pečenje visi preko rubova posude za pečenje, ovo će vam pomoći da lagano podignete pečenu pitu.
  4. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u krug od oko 33 cm, što će biti malo veće od posude za pečenje.
  5. Pažljivo omotajte tijesto oko valjaka, tako ćete ga lakše prebaciti u posudu za pečenje. Ako se zalijepi za radnu površinu, uzmite dugački nož i lagano ga gurnite ispod tijesta kako biste ga odlijepili.
  6. Lagano pritisnite tijesto u pripremljenu posudu pazeći da su rubovi pravilni svuda i da tijesto ne visi preko ruba posude. 

Punjenje:

  1. Tijesto pospite mljevenim bademima. To će spriječiti da voćni sokovi previše natope tijesto.
  2. Višnje očistite, pomiješajte ih s 2 žlice šećera i rasporedite po vrhu kore.
  3. Umutiti zajedno mlijeko, vrhnje, jaje, preostale 2 žlice šećera i kukuruzni škrob. Polako prelijte smjesu voća u posudu.
  4. Pecite slatku pitu od trešanja u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta ili dok rubovi ne dobiju zlatno smeđu boju. Ostavite da se ohladi prije rezanja. U slast!

BIO PROIZVODI 

Tražite zdrave BIO proizvode za ovaj recept? Zavirite u naš webshop!

Vaš Garden

OSTAVITE PORUKU