Sezona je trešanja i trenutačno ih stavljamo u sve. U štrudle, pite, džemove - a ponekad i direktno u usta! Kako odoliti ovim slatkim bombicama sreće koje nagoviještavaju ljeto... i odlične deserte.
Ovog puta smo napravili jednu od najpopularnijih pita. Naravno, pitu od trešanja! Nismo se previše namučili, osim kad smo trebali brati trešnje s drveta u vrtu. No isto tako imamo i opciju naručiti fine EKO trešnje iz Gardenovog webshopa. Što god da izabrali, s ovom pitom nećete pogriješiti!

SASTOJCI
- 200 g šalice bijelog brašna
- ½ čajne žličice soli
- 75 g šalice maslaca
- 1/3 šalice + 1 ½ žlice vode
- 3 žlice mljevenih badema
- 750 g svježih trešanja
- 4 žlice šećera
- 1/3 šalice + 1 ½ žlice mlijeka
- 1/3 šalice + 1 ½ žlice vrhnja
- 1 jaje
- 1 žličica kukuruznog škroba
POSTUPAK
Kora:
- Da biste napravili koru pomiješajte brašno i sol u procesoru za hranu. Dodajte narezani maslac i procijedite dok smjesa ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Dodajte vodu i kratko mijesite da dobijete mekano glatko tijesto.
- Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak jedan sat.
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Lagano premažite maslacem posudu za tortu promjera oko 28 cm i prekrijte ga papirom za pečenje. Ostavite da malo papira za pečenje visi preko rubova posude za pečenje, ovo će vam pomoći da lagano podignete pečenu pitu.
- Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u krug od oko 33 cm, što će biti malo veće od posude za pečenje.
- Pažljivo omotajte tijesto oko valjaka, tako ćete ga lakše prebaciti u posudu za pečenje. Ako se zalijepi za radnu površinu, uzmite dugački nož i lagano ga gurnite ispod tijesta kako biste ga odlijepili.
- Lagano pritisnite tijesto u pripremljenu posudu pazeći da su rubovi pravilni svuda i da tijesto ne visi preko ruba posude.
Punjenje:
- Tijesto pospite mljevenim bademima. To će spriječiti da voćni sokovi previše natope tijesto.
- Višnje očistite, pomiješajte ih s 2 žlice šećera i rasporedite po vrhu kore.
- Umutiti zajedno mlijeko, vrhnje, jaje, preostale 2 žlice šećera i kukuruzni škrob. Polako prelijte smjesu voća u posudu.
- Pecite slatku pitu od trešanja u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta ili dok rubovi ne dobiju zlatno smeđu boju. Ostavite da se ohladi prije rezanja. U slast!

BIO PROIZVODI
Tražite zdrave BIO proizvode za ovaj recept? Zavirite u naš webshop!



Vaš Garden