organski prirodno zdravo
3 prirodna rješenja za ublažavanje mamurluka

Novosti

3 prirodna rješenja za ublažavanje mamurluka

Kava, aktivni ugljen ili kokošja juha? Jedini slučaj u kojem će se ova tri pojma naći u istoj rečenici jest kada pričamo o lijekovima za mamurluk. No koliko lijekova toliko i babljih priča pa smo odlučili istražiti što znanost kaže da doista funkcionira!

1. Voda, voda i voda

Konzumiranje alkohola može  dovesti do dehidracije na nekoliko različitih načina.

Kao prvo, alkohol ima diuretski učinak. To znači da povećava proizvodnju urina, što dovodi do gubitka tekućina i elektrolita u tijelu.

Kao drugo, prekomjerne količine alkohola mogu uzrokovati povraćanje, što dovodi do daljnjeg gubitka tekućina.

Dehidracija pridonosi mnogim simptomima mamurluka kao što su povećana žeđ, umor, glavobolja i vrtoglavica. Povećanje unosa vode može pomoći ublažiti neke simptome mamurluka ili ih čak potpuno spriječiti! Pij vodu ne samo ujutro kada glava već počne boljeti, već i za vrijeme večeri. Dobro pravilo je popiti po čašu vode između svakog alkoholnog pića.

2. Banana, kokosova voda ili sok od naranče

Pretjeran unos alkohola može stvoriti disbalans elektrolita u tijelu tako što eliminira kalij (potassium) te stvara njegov manjak. Najbolje rješenje je konzumirati hranu i napitke koji su bogati kalijem prije, za vrijeme i nakon tuluma. Posebno dobri izvori kalija su:

Voće: banane, naranče, dinja, marelice, grejp (ali i kokosova voda!)

Povrće: špinat, brokula, krumpir, grašak, krastavci, tikvica, patlidžan, bundeva

3. Obilat doručak

Iako ti se ujutro okreće želudac, probaj se natjerati da pojedeš doručak: nešto lako probavljivo što će ti brzo dati energiju (npr. tostirani kruh ili zobene pahuljice). Niska razina šećera u krvi je povezana sa simptomima mamurluka kao što su: mučnina, umor i slabost, a dobar doručak može pomoći u održavanju razine šećera u krvi na normalnoj razini.

Iako sto-postotno rješenje za mamurluk ne postoji, prateći ove savjete ublažiti ćeš njegove simptome. Slobodno eksperimentiraj s egzotičnim rješenjima za koja si čuo/la od dečka od frendove sestrične, ali ne zaboravi na 3 zlatna pravila: REHIDRIRAJ, ELEKTROLIZIRAJ I POJEDI TAJ DORUČAK!

Vaš (mamurni) Garden tim

OSTAVITE PORUKU