Izdvojeno

Kokosovo ulje

15.11.2017. 14:38:50
Kokosovo ulje

Kokosovo ulje jestivo je ulje dobiveno iz jezgre ili mesa dozrelih plodova kokosa, naravno ubranih sa stabla kokosove palme.
Ulje je moguće ekstrahirati na više načina, a obzirom na načine proizvodnje, možemo ga naći u obliku djevičanskog hladno prešanog (nerafiniranog) ulja te rafiniranog hladnog prešanog ulja. Razlika je u mirisu i okusu – nerafinirano ima miris i okus po kokosu, dok rafinirano nema.

Obje inačice su slične nutritivne vrijednosti, no mi ćemo se ovdje usredotočiti na organsku, nerafiniranu. Zaista, skoro je nevjerojatno koliko koristi imamo te za koliko namjena možemo koristiti jednu namirnicu, kao što je kokosovo ulje!

Prehrana

Zdravlje

Većina (čak 92%) strukture kokosovog ulja su zasićene masne kiseline, no u obliku su triglicerida (srednje lančane kiseline) koji su lako probavljivi i ne opterećuju organizam. Upravo zbog toga, između ostalog, kokosovo ulje se smatra superhranom; dobar je izvor energije – korisno podjednako za probavu i funkcije mozga, a također djeluje antivirusno, antibakterijski te protugljivično.

Budući da ima visok udio zasićenih masti, sporo oksidira, što znači da može dugo izdržati prije kvarenja, naravno ako se prikladno skladišti – sobna temperatura ili hladnije, tamno mjesto bit će u redu.

Na sobnoj temperaturi krutog je stanja, sličnog maslacu pa ga se tako može i koristiti. U pripremi hrane možete ga dodati kao zamjensko ulje pri prženju, pečenju i kuhanju, za „hladnu“ pripremu hrane, kao dodatak shakeovima i smoothiejima -za potrebni nam boost energije, za izradu domaće majoneze pa čak i dodatak kavi, kako bi dobili onaj puniji, masniji okus.

Bez obzira na koji ga način konzumirali, kokosovo ulje potiče rad metabolizma, odnosno povećava potrošnju energije u tijelu, kao i sagorijevanje masti, što znači da nam pomaže pri mršavljenju. Uz to, pomaže u regulaciji probave zbog svog antibakterijskog djelovanja.

Također pomaže krvožilnom sustavu, jer smanjuje razinu kolesterola, čime se smanjuje rizik od krvožilnih bolesti. No budući da se ipak radi o masti, odnosno ulju, naravno da nije dobro pretjerivati s konzumacijom, kao uostalom ni s kojom namirnicom.

No ni to nije sve, između ostalog, jača zube i desni budući da ubrzava upijanje kalcija u organizmu, te jača imunitet i smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.
Mnoga istraživanja pokazala su poveznice između konzumacije kokosovog ulja te sprječavanja potencijala razvoja Alzheimerove bolesti te dodatno, u nekim slučajevima i do ublažavanja simptoma u osoba koje su već oboljele.

Kozmetika

Kokosovo ulje može se koristiti za izradu domaćih losiona za tijelo te domaćih dezodoransa. Kokosovim uljem brinemo o našoj koži, jer je ulje čini mekšom, a prema nekim izvorima, sprečava izgled starenja, odnosno nastanak bora i staračkih pjega. Možemo ga koristiti za njegu suhe kože, smanjivanje strija pa čak i ublažavanje simptoma psorijaze.
Ako njime tretiramo kosu i vlasište, pomoći će nam u otklanjanju peruti i suhe kose.

Doista teško je za nabrojati sve koristi ove super-namirnice!

Prijavite se na naš newsletter!

Prvi saznajte najnovije proizvode u Garden ponudi

T: +385 1 6666 068E: info@garden.hr

American ExpressDiners Club InternationalVisaMasterCardMaestroDiscoverCorvusPay