Quiche sa špinatom i cherry rajčicama

07.12.2018. 00:00:00
Quiche sa špinatom i cherry rajčicama

Ako se trebaš iskazati kulinarskim sposobnostima, ali imaš maksimum sat i pol vremena na raspolaganju, onda je ovaj quiche rješenje za tvoje probleme!Vrijeme pripreme: 35minVrijeme pečenja: 50minUkupno: 1h 25minSASTOJCIZa koru:2 šalice brašna1 žličica soli1 jaje1/2 šalice maslaca2 žličice hladne vodeZa punjenje:5 jaja1/2 šalice vrhnja1/4 šalice pinjola (opcionalno)300g smrznutog sjeckanog špinata, odmrznutog i iscijeđenog1 šalica sjeckanog feta sira1 1/2 šalice cherry rajčice1/2 žličice soliPaparMuškatni oraščić2 žlice krušnih mrvicaUPUTEZa koru: Pomiješajte brašno i sol. Dodajte jaje,...


Sulfiti u sušenom voću – ne baš slatka tajna!

03.12.2018. 00:00:00
Sulfiti u sušenom voću – ne baš slatka tajna!

Voće pri sušenju prirodno oksidira i gubi svoju intenzivnu boju što je sasvim normalno. No s obzirom da kupci preferiraju jarke boje svježih proizvoda, proizvođači su počeli koristiti sulfite kao npr. sumporni dioksid (E220) koji djeluje kao antioksidans te stoga sprječava truljenje i gubljenje boje ploda.GDJE SE SULFITI SVE KORISTE?Sulfiti se najčešće koriste za zlatne grožđice, sušene marelice, sušene breskve, jabuke, ananas, papaju i mango, no oni se također nalaze i u vinu! Vina koja sadrže sumporov dioksid obično se označavaju sa “sadržavaju sulfite", što manje-više možete vidjeti napis...


Ne baka, margarin NIJE zdraviji izbor!

15.11.2018. 00:00:00
Ne baka, margarin NIJE zdraviji izbor!

Ako na deklaraciji piše „hidrogenizirano ulje“ ili „rafinirano ulje“, ostavi taj proizvod gdje si ga i našao/la. Hidrogenizacija je proces koji se koristi kod proizvodnje margarina i rafiniranih ulja. Radi se o upuhivanju vodika u ulje pri visokim temperaturama i uz prisustvo katalizatora (tvari koja ubrzava kemijski proces). Djelomično hidrogenizirana ulja sadrže k tome i trans-masti. Trans-masne kiseline stvaraju se i tijekom prženja, ali u manjoj mjeri.Nama ovo zvuči kao Frankenstein-eksperiment ulje koje nema veze s prirodnim procesima hladnog tiještenja kojima se dobivaju djevičanska, hl...


"Organski" nije isto što i "prirodno", ne dajte se obmaniti!

13.11.2018. 00:00:00
"Organski" nije isto što i "prirodno", ne dajte se obmaniti!

EKO VS. PRIRODNOČesto se događa da proizvođači i preprodavači oglašavaju proizvode kao prirodne ili zdrave, no to u stvarnosti ne znači ništa jer ti pojmovi nisu zakonski regulirani te ih svatko može koristiti za bilo koji proizvod.S druge strane, ekološki, biološki i organski su sinonimi koji se koriste za proizvodnju koja je u skladu s europskim regulativama o eko proizvodnji. Ona strogo propisuje dozvoljene i nedozvoljene supstance (gnojiva, pesticide) i prakse koje proizvođači moraju slijediti da bi mogli svoj proizvod nazvati ekološkim, tj. da bi mogli dobiti eko certifikat.EKO CERTIFI...


Juha od bundeve – da noć vještica postane gastronomska feštica!

31.10.2018. 00:00:00
Juha od bundeve – da noć vještica postane gastronomska feštica!

Za ovaj recept možete koristiti bundevu, japansku (Hokkaido) tikvu ili butternut tikvu!SASTOJCI1.2kg bundeve1 luk2 češnja češnjaka750ml pilećeg ili povrtnog bujona (broth)250ml vodeSol i papar100-200ml vrhnja (veganska opcija: kokosovo vrhnje)Mljeveni orasi ili lješnjaci (za ukras)POSTUPAK Ogulite bundevu, izdubite sjemenke te je narežite na kriške veličine 3cm.Stavite bundevu, luk, češnjak, bujon i vodu u lonac - tekućina neće pokriti cijelu bundevu. Kada juha zavrije smanjite vatru i pustite da se pirja dok bundeva ne omekša.Maknite s vatre te smiksajte juhu s blenderom. Začinite solju...


Zašto velik broj vegetarijanaca ima manjak vitamina B12?

29.10.2018. 00:00:00
Zašto velik broj vegetarijanaca ima manjak vitamina B12?

Mnoge studije ukazuju na brojne koristi za zdravlje koje su povezane s prehranom baziranom na proizvodima biljnog podrijetla, no probuditi se i postati vegetarijancem bez dodatnog informiranja nosi sa sobom i rizike. Najveća opasnost je potencijalni manjak vitamina B12 do kojega može doći jer se on prirodno nalazi jedino u proizvodima životinjskog podrijetla.  ŠTO KAŽU STUDIJE?Poznato istraživanje „The China Study”, koje je trajalo 20 godina, našlo je vezu između konzumiranja životinjskih proizvoda i raznih kroničnih bolesti. Na Zapadu je ovaj trend uzeo maha tek u 20-om stoljeću nakon što s...


Svježi list aloe vere za hidratiziranje kože, bez mikrograma kemikalija!

26.10.2018. 00:00:00
Svježi list aloe vere za hidratiziranje kože, bez mikrograma kemikalija!

Aloe vera se može koristiti svakodnevno, a ne samo kada kada zagorimo pod suncem! Studije su pokazale da aloe vera hidratizira kožu, sprečavajući sušenje, raspucavanje i njeno prijevremeno starenje. K tome, aloe vera umiruje nadraženu i inflamiranu kožu, pomaže kod zacijeljivanja rana te se čak koristi i za liječenje seboreičnog dermatitisa.HRPA KONZERVANSA? NE HVALA!Ako naiđete na uobičajene aloe vera “gelove” i kreme te pročitate deklaracije na poleđini, shvatiti ćete da ti gelovi imaju veze sa svime osim s aloe verom! Većina njih se sastoji u najvećem postotku od vode, zatim raznih konzer...


Visoka nutritivna vrijednost egzotične Chlorelle

22.10.2018. 00:00:00
Visoka nutritivna vrijednost egzotične Chlorelle

Chlorella je slatkovodna alga koja je zazelenila maštu superfood fanova. Poznata je po svom bogatom nutritivnom profilu koji uključuje vitamine (posebno B12 i B9), minerale kao npr. željezo i magnezij te vlakna.Studije su pokazale da chlorella ima potencijal smanjiti rizik od anemije zbog visokog udjela željeza, da ima pozitivno djelovanje na krvni tlak, da snižava kolesterol te da posjeduje antioksidativna svojstva. Chlorella je također odličan izvor potpunih proteina, što znači da sadrži svih 9 esencijalnih masnih kiselina! S 61g proteina na 100g, chlorella daleko premašuje piletinu koja i...


Napadni akne originalno - s čajem i inhalacijom origano!

19.10.2018. 00:00:00
Napadni akne originalno - s čajem i inhalacijom origano!

Prva asocijacija na origano svima je pizza, ali ova samonikla mediteranska biljka ima puno širu primjenu od bacanja po pizzi. Tisućama godina origano se koristi u kulinarske i medicinske svrhe, a možeš ga koristiti svježeg, sušenog ili u obliku eteričnog ulja.PROTUUPALNA SVOJSTVAOva čudesna biljka ima antibakterijska, antiseptička i protuupalna svojstva, bogata je mineralima poput magnezija, cinka i kalija te ima snažna antioksidativna svojstva. Origano pomaže u otklanjaju problema s aknama, sinusima te jača tvoj imunitet.NAPADNI PREHLADU I AKNE SA SVIH FRONTAKod prehlade ubaci žličicu suš...


Ječmena trava – lokalni superfood za kontrolu kolesterola

17.10.2018. 00:00:00
Ječmena trava – lokalni superfood za kontrolu kolesterola

Ječmena trava je bogat izvor kalcija, bakra, željeza, magnezija, kalija, cinka, vitamina, enzima, aminokiselina i fitokemikalija kao što su klorofil i beta-karoten. Ako ti se od ovoga nije zapetljao jezik, čekaj da ti još kažemo da ječmena trava k tome ima i snažno antioksidativno djelovanje protiv slobodnih radikala.Nama je to dovoljno da zazelenimo svoj jutarnji smoothie, a ako si ti jedan/jedna od onih koje nije lako uvjeriti, znaj da su studije pronašle da ovaj lokalni superfood također pomaže u kontroli lipida, tj. kolesterola i triglicerida, u krvi.Pašnjak je daleko. Napasi se ovog lok...


Prijavite se na naš newsletter!

Prvi saznajte najnovije proizvode u Garden ponudi

T: +385 1 6666 068E: info@garden.hr

American ExpressDiners Club InternationalVisaMasterCardMaestroDiscoverCorvusPay