Donosimo ti jedan od najjednostavnijih, ali i najfinijih recepta za pečene artičoke!
Obožavamo ga jer se artičokama ne dodaje puno osim dobrog maslinovog ulja, češnjaka i limunova soka, a okus artičoka stvarno dolazi do izražaja, posebno uz fini umak.
Ovoga puta pripremili smo "lažnu" verziju Aioli umaka koja je još bolja i još jednostavnija za pripremu.
Mi smo apsolutno oduševljeni!
Recept by: Kefirolicious!
Priprema
- 1Artičokama odstrani vanjske drvene listove, odreži stabljiku i oštre vrhove. Stabljika je ukusna kao i artičoka pa ju ne bacaj nego pecite s artičokama.
- 2Odreži vrh artičoke, oko pola cm od vrha i nareži na polovice te odmah poprskajte s limunovim sokom kako biste spriječili oksidaciju.
- 3Izvadi suhi, “dlakavi” dio cvata iz sredine glavice.
- 4Stavi artičoke u pleh za pečenje na koji je stavljen papir za pečenje pa ih prelij s maslinovim uljem te na svaku polovicu artičoke stavi pola češnja češnjaka i krišku limuna.
- 5Pleh zatvori dobro sa svih strana s alu folijom i peci 15 – 20 minuta na 200 °C; neka se artičoke peku poklopljene kako bi ostale sočne. Zatim ukloni foliju i peci ih još 15 minuta.
- 6Dok se artičoke peku napravi umak.
- 7Sitno nareži češnjak ili ga protisni, stavi u manju zdjelu pa dodaj sok jednog limuna i majonezu.
- 8Posoli pa sve dobro izmiješaj.
- 9Probaj pa po potrebi dodaj još soli.
- 10Posluži tople artičoke uz umak.
- 11I uživaj u okusima, list po list.
0Komentara
Proizvodi koje smo koristili