Sezona je ratatouillea! Ratatouille je klasično francusko varivo koje se priprema krajem ljeta i početkom jeseni i koje je zabavno za reći (RA - TA - TU - I), a još zabavnije za napraviti. Oboružan je svježim povrćem: rajčicama, patlidžanom, tikvicama, tikvom i paprikom, a radi se bez mliječnih ili mesnih proizvoda!
Priprema
Jesenski ratatouille od tikvica i patliđana
- 1Zagrijte pećnicu na 190˚C.
- 2Narežite patlidžan, rajčicu, tikvu i tikvice na ploške.
- 3Napravite umak: Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pirjajte luk, češnjak i papriku dok ne omekša, oko 10 minuta. Začinite solju i paprom, a zatim dodajte zgnječenu rajčicu. Miješajte dok se sastojci potpuno ne povežu.
- 4Maknite s vatre, a zatim dodajte bosiljak. Još jednom promiješajte, a zatim lopaticom zagladite površinu umaka.
- 5Narezane povrće rasporedite naizmjenično, na primjer (patlidžane, rajčice, tikve, tikvice), na vrh umaka od vanjskog ruba do sredine tave. Začinite solju i paprom.
- 6Pripremite začinsko bilje: U maloj zdjeli pomiješajte bosiljak, češnjak, peršin, majčinu dušicu, sol, papar i maslinovo ulje. Žlicom premažite začinsko bilje preko povrća.
- 7Pokrijte posudu folijom i pecite 40 minuta. Otkrijte, pa pecite još 20 minuta, dok povrće ne omekša.
- 8Poslužite dok je vruće kao glavno jelo ili prilog. I ratatouille je izvrstan sljedeći dan - pokrijte folijom i zagrijte u pećnici na 180°C 15 minuta ili u mikrovalki. Dobar tek!
0Komentara
Proizvodi koje smo koristili